Innerlijke rijkdom in een materialistische wereld

Innerlijke rijkdom in een materialistische wereld

Heeft materialisme invloed op jouw innerlijk geluk? In hoeverre bepalen geld en bezittingen jouw eigenwaarde? We kunnen er niet omheen. De maatschappij lijkt grotendeels te bestaan uit meer en meer, groter en luxe. Dure auto’s, verre reizen, het lijkt bijna normaal te zijn. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. De vraag is echter, welke waardeoordeel heeft materialisme voor jou in je dagelijks leven? Hoe vind je innerlijke geluk ongeacht hoeveel waarde jouw bezittingen hebben? Lees alle tips in dit blog. Ik neem je mee naar de essentie van innerlijke rijkdom.

De valkuil van materialisme

De druk van materialisme valt soms niet mee. We zien en horen om ons heen de meest fantastische reizen naar verre continenten. De ‘buurman’ die een dure nieuwe auto rijdt met hoge status. Mode die maar blijft veranderen en de laatste trends opvolgen kost veel geld. Ook op het nastreven van carrières lijkt een normaal te zijn geworden. Het is verleidelijk om erin mee te gaan. Maar waarom eigenlijk? Vraag jezelf eens af:

  • Vind ik het belangrijk om het gevoel te hebben dat ik erbij hoor?
  • Wil ik graag aan anderen laten zien dat ik mijn leven op orde heb?

Materialisme wordt nog meer versterkt door social media. De mooiste kiekjes van designerspullen en verre reizen bombarderen ons dagelijks als hapklare brokken. Als je het gevoel hebt dat je er pas bij hoort als je voldoet aan de hoge eisen van materialisme, dan ben je eigenlijk te veel gericht op de buitenwereld.

Als je denkt dat mensen een positieve kijk op jou hebben, omdat je carrière hebt gemaakt en geld geen rol speelt, vraag je dan eens af of dit jouw invulling is of de waarheid. Rijkdom linken we vaak nog aan dure spullen, innerlijke rijkdom en immateriële rijkdom is echter pas echt onbetaalbaar.

Wat is rijkdom eigenlijk?

Rijkdom is dus niet alleen een materieel begrip dat draait om financiële middelen en eigendommen. Rijkdom vind je in liefdevolle mensen om je heen. Je familie, je vrienden, een goede gezondheid, innerlijke rust en tevreden kunnen zijn met hele eenvoudige dingen. Zijn het niet juist de beste én langdurige fijne gevoelens als je deze rijkdom kent?

Het besef dat je niet hoeft te wedijveren over spullen kan je rust geven. Je kunt dan net zo gelukkig zijn op een oude fiets als in een dikke slee. Zolang je loslaat wat anderen over jou kunnen denken. Hiermee benoem ik bewust ‘kunnen’ denken, want soms denken we het alleen maar zelf als aangeleerd gedrag. Bedenk dan maar dat het bezit van statussymbolen niets zegt over de waarde en kwaliteiten van een persoon.

“Rijkdom van binnen naar buiten is je meest waardevolle bezit”

Hoe kijk jij naar de wereld om je heen? Hoe beoordeel jij anderen op basis van materialisme en status? Laten we eerst eens onderzoeken hoe jouw opvoeding invloed kan hebben op jouw kijk op innerlijke geluk en uiterlijk vertoon.

De invloed van opvoeding in materialisme

De wijze waarop je ouders met materialisme omgingen hebben ook invloed op jouw ontwikkeling op dit gebied. Het gaat vooral om de manier waarop je hebt geleerd hoe je naar anderen kijkt en dit labelt aan status of niet. Welke waarden en normen heb jij geleerd?

Enkele manieren waarop ouders onbewust materialisme kunnen bevorderen zijn:

  • Veel nadruk leggen op het belang van dure merken en luxegoederen;
  • Belonen met dure cadeaus voor prestatie en goed gedrag;
  • Explosief consumptiegedrag vertonen, waarbij impulsaankopen en ‘shoppen voor de lol’ centraal staat.

 

De invloed van opvoeding met oog voor immateriële waarden

Het kan ook zijn dat je geleerd hebt dat materialisme nauwelijks een rol speelde in jouw jeugd door een bewuste opvoeding. Je hebt dan vooral onderstaande gekend en geleerd:

  • Het belang van ervaringen en herinneringen in plaats van bezittingen;
  • Creativiteit, zelfexpressie en persoonlijke groei ontwikkelen;
  • Dankbaarheid voor wat jullie hadden en oog hebben voor immateriële zaken, zoals; liefde, vriendschap en gezondheid;
  • Sparen voordat je iets kon kopen en bewuste aankopen doen.

Herken jij enkele of meerdere van bovenstaande opvoedmanieren? Welke gewoonten herken jij het meeste? Heb je dat wat je geleerd hebt ook meegenomen in je denkwijze en patronen als volwassene? Je kunt er altijd even bij stilstaan. Er is geen goed of fout. Het maakt je wel bewust of jij je innerlijke rijkdom af laat hangen van materialisme, of niet.

Nastreven van materialisme geeft onrust

Wist je dat een constante jacht naar meer spullen om aan je behoeften te voldoen, vaak leidt tot stress en onrust. We werken harder om meer te kunnen kopen, maar hebben daardoor minder tijd om te genieten van wat we hebben. Het lijkt op een wedstrijd die niet eindigt. Het bijhouden van de nieuwste trends, de laatste mode, de mooiste reizen, is een dagtaak geworden. Als je je hier veel mee bezighoudt en vooral jezelf met anderen wil vergelijken, kun je het gevoel krijgen dat je constant tekortschiet. Het is gewoonweg niet bij te benen. Het nieuwste model smartphone of de designertas geven misschien een tijdelijke kick, maar al snel went dit weer. De kortstondige tevredenheid van je nieuwe aankoop is volgende week alweer normaal. En dan? Een hardnekkig gedragspatroon in verlangen naar tevredenheid, kan uiteindelijk leiden tot snellere ontevredenheid, jaloezie en zelfs depressie.

Natuurlijk is een bepaalde mate van financiële zekerheid prettig. Het geeft rust en ruimte om je te richten op andere levensdoelen. Een gezonde financiële basis biedt ook mentaal stabiliteit. Armoede is een schrijdend probleem. In dit blog doel op ik rijkdom en verlangens naar meer en meer in luxe. Rijkdom najagen puur omwille van status en aanzien is eigenlijk armoede, als je hierdoor niet meer kan genieten. Als je niet meer voelt waar jij zingeving uit kan halen. Geld is een middel om een goed leven te leiden, maar niet het ultieme doel voor levensgeluk.

Tips voor innerlijke rijkdom

Echte tevredenheid en geluk komen van binnenuit. Dit heeft niets te maken met status. Het gaat om het accepteren en waarderen van jezelf, ongeacht je materiële bezittingen. Deze 5 tips helpen je om dit te bereiken:

  • Focus je op dankbaarheid: Richt je op dingen die je wel hebt, in plaats van op wat je mist. Bijvoorbeeld: Ga voordat je gaat slapen je dag nog eens na. Waar ben je dankbaar voor? Wat ging goed? Waar ben je trots op? Waar kreeg je een blij, tevreden gevoel van? Probeer uiteraard hierbij niet te denken aan die nieuwe broek die je kocht, maar het appje van een vriend die aan jou dacht.
  • Investeer in sociale contacten: In plaats van je geld uit te geven aan materiële zaken, ga eens op bezoek bij een familielid die je lang niet hebt gezien, of een vriendin. Herinneringen en verbondenheid leveren vaak meer voldoening op dan bezittingen.
  • Relativeer externe druk in materialisme: Bedenk dat de wereld die jij (digitaal) gepresenteerd krijgt, niet het hele leven omvat. Ieder mens heeft zijn eigen uitdagingen in het leven. Achter die kiekjes onder de palmbomen schuilen ook verdrietige levenslessen. Gun iedereen hun mooie momenten, maar blijf realistisch. Jij kan misschien nog wel meer genieten van een fietstochtje in de natuur. Als je deze kracht uit eenvoud gaat voelen, dan ben je pas echt rijk.
  • Zoek zingeving: Wil je al heel lang op een kookcursus, of wekelijks sporten of iets anders doen waar je blij van wordt? Neem dan echt de tijd daarvoor. Misschien wil je graag betekenisvol zijn voor anderen door vrijwilligerswerk? Zingeving is niets anders dan doen waar je zelf gelukkig van wordt. Daarbij kun je anderen ook ondersteunen. Waardevoller kan eigenlijk niet. Dit is met geen geld uit te drukken.
  • Gun jezelf kleine gelukjes: Wees lief en begripvol voor jezelf, ook als dingen niet perfect gaan. Beloon of troost jezelf niet met koopgedrag, maar probeer het eens anders; tijd voor een boek, de serie die je nog graag wil zien.
  • Stilte en reflectie: Zoek regelmatig de stilte op en reflecteer op wat echt belangrijk voor je is. Probeer hierbij vooral te denken aan dingen die niet met geld te koop zijn.
  • De kunst van geven: Help anderen zonder er iets voor terug te verwachten. Dankbaarheid door onbaatzuchtigheid geven je warme geluksgevoelens

Innerlijk geluk is geen bestemming, maar een reis. Door bewust te leven volgens je diepste waarden, zul je merken dat je alles al in huis hebt om gelukkig te zijn. Materialisme mag dan een krachtige verleiding zijn, uiteindelijk vind je de grootste rijkdom in jezelf.

Prestaties en zelfwaarde

Hoe tevreden ben jij over je eigen prestaties in je opleiding en je loopbaan? Ook hierin speelt bewustwording van innerlijke rijkdom een grote rol. Geluk vinden in hetgeen wat je leert en doet, is belangrijk voor je eigenwaarde. Mits je de lat niet te hoog legt, maar ook niet te laag. Soms blijven mensen jarenlang in dezelfde functie en zij realiseren zich niet meer bewust, dat ze er geen voldoening meer uit halen. Of de veiligheid en geld is de drijfveer. Niet voor niets kiezen mensen na een periode van ziekte, soms een compleet andere richting en invulling van levensgeluk.

Het leven leiden vanuit compassie voor jezelf heeft de hoogste prioriteit. Ook als dit minder inkomen genereert. Meten aan anderen en carrières brengt je niet dicht bij jezelf. Iedereen heeft persoonlijke, unieke kwaliteiten. Als je die weet te vinden en te benutten, dan ben je een innerlijk rijk mens. Soms kan perfectionisme ook een reden zijn dat je de lat te hoog legt voor jezelf en najaagt wat je allemaal wil in materialisme. Lees alles over perfectionisme in mijn blog: “Perfect is niet goed genoeg”

Vind tevredenheid in jezelf

Uiteindelijk is tevredenheid een keuze die we elke dag opnieuw moeten maken. Het gaat erom bewust te zijn van de valkuilen van materialisme en prestatiedrang. Vergeet daarnaast ook niet te genieten van een dure aankoop. Natuurlijk is het fijn. Zolang je de aankoop bewust doet. Impulsaankopen om een goed gevoel te creëren, heeft voor jezelf geen meerwaarde.  Door dankbaarheid te beoefenen, te investeren in betekenisvolle ervaringen en relaties, en compassie voor onszelf te hebben, kunnen we innerlijk geluk creëren dat niet afhankelijk is van externe factoren.

Die rust en voldoening vinden we uiteindelijk in onszelf, door verbinding te maken met onze authentieke kern en te leven volgens onze diepste waarden. Dus de volgende keer dat je jezelf vergelijkt met iemand anders op sociale media of je gestrest voelt door de druk om te presteren, neem dan even de tijd om te reflecteren. Herinner jezelf eraan dat je waardevol en goed genoeg bent, precies zoals je bent. Richt je op wat echt belangrijk voor je is en wees dank voor de goede dingen in je leven.

Conclusie innerlijke rijkdom in een materialistische wereld

Innerlijke rijkdom is niet in geld uit te drukken. Als je rust en balans kunt vinden in alle uitdagingen van het leven, omdat je weet welke kwaliteiten je hebt, dan is dat heel veel waard.

Veranderen van gedragspatronen is een keuze. Als jij meer tevreden wil worden zonder financiële rijkdom, neem dan bovenstaande tips nog eens door. Oefening baart kunst. Je persoonlijke groei en kijk op de wereld kan in positieve zin veranderen. Je neemt- door minder focus te leggen in de zoektocht naar aankopen en vergelijken met anderen – meer tijd voor je innerlijke verlangens en behoeften. Daarnaast zul je ervaren hoe waardevol de sociale contacten zijn, waarin je meer kan investeren.

“Streven naar geluk en succes leidt zelden tot tevredenheid, terwijl het streven om betekenisvol en waardevol te zijn in je werk en in de levens van anderen, leidt tot een gevoel van vervulling dat moeilijk te evenaren is.”

Albert Einstein

Wil jij coaching en ondersteuning om je innerlijke rijkdom te onderzoeken?

Maak dan een afspraak!

Jezelf Voorop
Valendries 1E
5831 DV Boxmeer

T: 0683628696
E: info@jezelfvoorop.nl

Heeft de informatie in dit blog je geholpen naar meer bewustzijn in innerlijke rijkdom?
Laat je reactie achter in de comments!

 

 

 

 

Geplaatst op: 31 juli 2024
Share This