Succesvol leven als hooggevoelig persoon

Succesvol leven als hooggevoelig persoon

Ben jij een hooggevoelig persoon en wil je graag werken aan je persoonlijke groei? Als je gevoelig bent neem je de omgeving intenser op en dus ook de reacties van mensen op de ideeën en plannen die je hebt om je eigen doelen na te streven. Je merkt de kleinste details op en dit kan je sneller uit je balans brengen in het bereiken van je levensdoelen. Je wil graag succesvol zijn en positief blijven denken, maar tegelijkertijd ben je ook bang om afgewezen te worden. Veel hooggevoelige mensen ervaren deze uitdagingen. Jouw streven naar een gelukkig leven is, net als voor niet extra gevoelige personen, goed haalbaar. In dit blog leg ik je uit waarom en hoe jij je doelen effectief en succesvol kunt bereiken.

Positief denken

Om te beginnen kun je hooggevoeligheid als een kracht zien en niet als een zwakte. Jouw bijzondere opmerkzaamheid kun je ook effectief en sturend inzetten als communicatief middel. Je kunt beter en sneller anticiperen in interacties. Als jij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt, dan merk je sneller op dat wat je vertelt wel- of niet goed wordt ontvangen. Het zijn juist die subtiele details in reactie van de potentiële werkgever, die jij ziet, hoort, en voelt. Daar kun je direct op reageren door het gesprek een andere, meer ontvankelijke kant op te leiden. Dat is jouw kracht! Tegelijkertijd bestaat ook het risico dat jij je emotioneel uit het veld laat slaan door deze reacties. Nu komt stressmanagement om de hoek kijken. Dit zorgt ervoor dat je rustig blijft focus houdt, ondanks alles wat je ervaart en voelt in emoties. Probeer je vast te houden aan de kwaliteiten die je hebt. Voor een hooggevoelig persoon is het managen van stress een hele uitdaging, toch kun je jezelf ook hierin trainen. Lukt het jou in een stressvol sollicitatiegesprek, ondanks je hooggevoeligheid, positief te blijven en je kwaliteiten te tonen, draagt dat positief bij aan je carrièreontwikkeling.

Doorzettingsvermogen

Heb jij doorzettingsvermogen als je ervaart dat je ideeën om succesvol je doelen na te streven niet worden opgemerkt? Je bent gevoeliger als andere mensen. Deze persoonlijke kwaliteiten kunnen je veel brengen, zoals ik net omschreef tijdens een sollicitatiegesprek. Maar wat nu als jij vol overgave je levensgeluk wil delen en de reacties in je omgeving zijn matig. Je hebt juist die bevestiging zo nodig. Twijfel en onzekerheid gaat parten spelen. “Was het dan een slecht idee? Of, Vinden ze mijn partnerkeuze niet net zo mooi als ik?” Succesvol willen zijn in het leven is zowel persoonlijk – als carrièregericht.  Met jouw sterke kwaliteiten wil je niet opgeven, maar pas op, want dit is tegelijk je valkuil. Doorzettingsvermogen is ontzettend belangrijk, maar vraagt ook om continue zelfreflectie. Heb je alles geprobeerd en je voor meer dan 100 procent ingezet en word je keer op keer teleurgesteld in je wensen en je doelen? Wees dan in staat om diep naar jezelf te kijken. Hoe komt het dat je ideeën, wensen en behoeften niet door anderen worden omarmd? Ligt dit steeds aan hen dat jij niet gezien en gehoord wordt, of heb je een andere aanpak nodig?  Deze zelfkennis door jezelf een spiegel voor te houden vraagt moed en om doorzettingsvermogen. Als hooggevoelig persoon ben je eerder geneigd om op te geven zonder externe ondersteuning en bevestiging. Je gevoeligheid doet veel met je mentale welbevinden en je schaamt je misschien ook wel. Er is een duidelijke balans nodig. Je hebt evenwicht nodig in doorzetten en zelfreflectie om je geluk en succes na te kunnen streven. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Het is te leren, ook jij kunt met vallen en opstaannet als iedereen je wensen, doelen en geluk nastreven. Vergeet niet dat je bijzondere kwaliteiten hebt die jou uniek maken. Hooggevoeligheid brengt ook bij heel veel personen creativiteit mee als persoonlijke eigenschap. Dit kun je in heel je persoonlijke leven goed benutten.

Strategieën voor persoonlijke groei

Een van de belangrijkste stappen om met de uitdagingen in het leven en jouw wensen en doelen om te gaan, is het ontwikkelen van een positieve mindset. Positief denken kan je helpen om je angsten en twijfels te overwinnen en je geloof in jezelf te versterken. Het is allang bewezen dat je denken je gevoelens kunnen beïnvloeden. Is het niet juist als je gevoelig bent belangrijk om je gevoelens goed te managen? Kun je dan niet juist jouw bijzondere positieve krachten bundelen en je creatieve manier inzetten om succesvol te zijn? De beste strategie is om elke dag bewust positieve gedachten te activeren. Herinner jezelf eraan dat je unieke kwaliteiten hebt die je kunt inzetten om je persoonlijke successen te behalen. Focus je op je kwaliteiten en leer van de momenten dat je het moeilijker vond, of je nog te veel liet beïnvloeden door je omgeving en meningen van anderen. Wat heeft je dat laatste je uiteindelijk gebracht? Geloven in jezelf is een proces dat zich steeds meer kan ontwikkelen als je uitdagingen aan durft te gaan vanuit je eigen keuzes en kwaliteiten. Geduld speelt een grote rol. Hoe vaker jij je doelen durft na te jagen, zonder bevestiging van anderen,hoe sterker je zult worden en hoe beter je persoonlijk zult groeien. Bepaal je eigen strategie en wees lief voor jezelf als je niet direct successen boekt.

Tips om door te zetten:

Omringen jezelf zoveel mogelijk met mensen die je steunen, begrijpen en die belangrijk voor je zijn. Dit is voor jou als hooggevoelig mens extra belangrijk, omdat je vaak behoefte hebt aan bevestiging en begrip.
Vind je het moeilijk om je weg te vinden in stressmanagement en balans in doorzetten en zelfreflecterend te blijven kijken? Vraag hulp! Er zijn therapeuten, coaches en misschien wel vrienden die bekend zijn met hooggevoeligheid, die je hierin kunnen ondersteunen. Deze mensen kunnen je helpen om je doelen vorm te geven en je laten zien dat je wel gezien en gehoord wordt. Dit laatste zal je emotioneel sterker maken om te kunnen groeien op jouw eigen manier. Dit mag stapsgewijs. Leg de lat niet te hoog en waardeer en beloon elke stap die je maakt.
Neem op tijd je rust en zorg goed voor jezelf. Als je hooggevoelig bent, heb je meer tijd nodig om te herstellen van de hoeveelheden prikkels die je te verwerken krijgt. Als jij plannen maakt en je focus legt op een zinvol en gelukkig leven, worden de externe kleine details die je altijd opmerkt, niet minder. Je blijft ze ervaren. Daarom is ook hier de balans zoeken in rust en activiteit zo belangrijk. Je zult merken dat je door deze balans te vinden, je veel meer energie hebt en je ook veel beter kunt genieten.

Conclusie, een succesvol leven als hooggevoeligpersoon

Samenvattend kunnen we dus concluderen dat je ondanksen misschien wel juist door de extra voelsprieten door je hooggevoeligheid successen kunt behalen. Benut je creatieve kwaliteiten positief. Oefen stressmanagement en creëer een positieve mindset. Vind je dat jeniet voldoende doorzettingsvermogen hebt? Probeer dan eens kleine stapjes en focus op wat wél goed ging. Je zelfvertrouwen zal groeien en de drang naar meer positieve successen zal toenemen. Heb geduld met jezelf en onthoud dat jij je eigen tempo mag aanhouden. Ook mag jij je eigen persoonlijke doelen nastreven, zelfs al heb je de indruk dat je er alleen voor staat. Het echte succes schuilt in je tevreden innerlijke wereld. Een wereld waarin je trots mag zijn op wie je bent, in al je facetten. In al je kwaliteiten en vooral, in alles wat je moeilijk vindt

Heb je behoefte om jouw persoonlijke doelen met een coach/therapeut te bespreken?

Je kunt bij mij vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen.

Liefs, Wilmie

Kwaliteitstherapeut

Jezelf Voorop
Valendries 1E
5831 DV Boxmeer

T: 0683628696
E: info@jezelfvoorop.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op: 11 april 2024
Share This