Vakantie is meer dan alleen onthaasten

Vakantie is meer dan alleen onthaasten – zo kom je écht tot rust

De zomervakanties staan voor de deur. Veel mensen hebben deze rustperiode al in de wintermaanden geboekt en kijken uit naar een paar weken helemaal niets. De alledaagse drukte, stress en sleur mogen we eventjes loslaten. Is een vakantieperiode wel voldoende om te bezinnen, volledig te ontstressen en tot jezelf te komen met frisse energie waar je het hele jaar weer mee verder kan? Neem mijn tips en adviezen mee in je koffer!

De uitdaging van drukke periodes

De mate waarin je ontspanning nodig hebt én jezelf toestaat, heeft invloed op je algehele welbevinden. Goed ontspannen kun je niet alleen beperken tot vakanties. Onthaasten en echt de tijd nemen voor bezinning heeft het hele jaar aandacht nodig. De dagelijkse beslommeringen, stress, werkdruk, zorgen in het gezin, huishouden, regelzaken, opleidingen en misschien mantelzorg, vragen immers elke dag veel tijd en energie.

Om dit vol te kunnen houden op lange termijn, is structurele balans in rust en activiteiten nodig. Maar niet alleen dat. Bezinning is een belangrijke aanvulling. Weet jij bijvoorbeeld door je actieve bestaan nog waar jouw behoeftes liggen? Kom je eraan toe om te voelen wat er in je omgaat en je lichaam aan signalen geeft?  Weet jij nog welke doelen en wensen je hebt?

Doordat we ons vaak beperken om alleen tijdens vakanties hier gerichte aandacht aan te geven, verwachten we er ook nog wonderen van. Zelfs ontspannen en de positieve reacties van je lichaam en geest hierop, lijken we te willen plannen en organiseren. Dit noem ik oppervlakkige ontspanning met hoge verwachtingen. Voordat ik je tips geef hoe je doorlopend en gedurende het hele jaar voor meer ontspanning kan zorgen, gaan we natuurlijk eerst met vakantie. Laat ik daar zonnig mee beginnen!

4 tips voor bezinning tijdens de zomervakantie

Of je nu je tijdens een vakantie thuisblijft, gaat kamperen, de zon of de bergen per vliegtuig opzoekt, vakantie heeft maar één doel; genieten, tot rust komen en opladen. We verwachten er veel van. Het MOET in die paar weken allemaal gebeuren; de totale ontspanning. Want, we weten, na deze vakantie wacht ons weer veel verplichtingen. Hoe kun je de zomervakantie nu optimaal benutten voor echte bezinning en opladen? Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Neem echt vrij: Zorg dat je tijdens je vakantie echt vrij bent van werk. Stel je collega’s en leidinggevende op de hoogte dat je niet bereikbaar bent, tenzij het een noodgeval betreft. Check ook geen e-mail, laat je werk even los. Je zult dan ook ervaren dat niemand echt onmisbaar is op het werk, jij ook niet.
 2. Creëer momenten van stilte: Plan dagelijks momenten in waarop je even helemaal tot rust komt. Dat kan zijn door te mediteren, in de natuur te wandelen of simpelweg in stilte te zitten en niets te doen. En nee, daar hoort ook geen social media bij. Kijk om je heen, voel wat je voelt en laat je gedachten maar gaan.
 3. Reflecteer op je behoeften: Neem de tijd om na te denken over wat jij nodig hebt om je goed te voelen, zowel fysiek als mentaal. Wat geeft je energie en wat kost je juist energie? Hoe vaker je hierover nadenkt, hoe duidelijker het wordt. Zelfs als niet alles (direct) haalbaar is, dan nog mag je wensen en dromen hebben die jou gelukkig maken. Het is belangrijk om daar regelmatig bij stil te staan. Je kunt hierdoor -al is het op een later moment – bewustere keuzes maken die goed voor jou zijn.
 4. Uit je gevoelens: Praat met je vakantiepartner(s) over wat je bezighoudt. Het uiten van je gevoelens en gedachten biedt ruimte. Bovendien is het fijn als je herkenning vindt bij elkaar. Uiten kan ook lekker dansen zijn, sporten, uitgaan, de natuur in voor een stevige wandeling. Doe waar je zin in hebt! Wees lief voor jezelf.

Met deze tips komt je bewust de vakantie wel door. Je zult voor jezelf zorgen en zo goed mogelijk opladen. Maar, biedt dit wel genoeg weerbaarheid tegen werkdruk en stress voor weken, maanden of het hele jaar? De oppervlakkige ontspanning zal je wel een poosje helpen om met frisse moed weer verder te kunnen. Als de zomer voorbij is en de herfst doet zijn intrede, ben je dan nog steeds voldoende opgeladen? Summervibes en winterdips, weer of geen weer, het heeft invloed op je welbevinden.

Bezinning als doorlopend proces

Hoewel de zomervakantie een goed moment is voor bezinning, is het belangrijk om dit als een doorlopend proces te zien gedurende het hele jaar. Ook als je na het heerlijke vakantiegevoel je weer langzaamaan minder ontspannen en meer gestrest begint te voelen. Tijdens het werk/schooljaar zijn momenten van reflectie en zelfzorg onmisbaar om je mentale en fysieke gezondheid op peil te houden.

Dagelijkse mini-bezinningsmomenten

Heb jij een kwartiertje elke dag? Of denk jij nu; een kwartier per dag is al nauwelijks mogelijk voor mezelf? Vraag je dan eens af hoe lang je naar je beeldscherm kijkt op je telefoon of IPad? 15 minuten per dag bezinnen is vergelijkbaar met een powernap, maar dan uitgebreider. Door bewust je gevoelens en gedachten vrijheid te bieden, kom je tot beter tot rust.

Je hersenen worden de hele dag blootgesteld aan prikkels en we staan de hele dag aan. Het is niet verwonderlijk dat we onze diepe verlangens niet meer kennen, als we deze consistent negeren door de waan van de dag. Je hebt het nodig om verdiepende aandacht te geven aan je gevoelens en verlangens. Dit biedt je waardevolle inzichten op over wie je bent, wat je wil en wat je niet (meer) wil. Je zult ervaren dat je steeds zelfbewuster en sterker wordt. Een mini-bezinningsmoment pas je toe op jouw eigen manier. Dit hoeft niet per se mindfulness of meditatie te zijn.

Bezinningsmomenten: Tips voor Dagelijkse Ontspanning en Zelfreflectie

 1. Begin de Dag met Stilte;

Start je dag rustig met een moment voor jezelf voordat de drukte losbarst. Sta wat eerder op en geniet in stilte van een kop koffie of thee. Gebruik deze tijd om na te denken over je intenties en doelen voor de dag.

 1. Ga naar buiten, neem pauzes in de natuur

De natuur heeft een kalmerende werking op je geest. Maak regelmatig een wandeling buiten, zelfs al is het maar 10 minuten tijdens je lunchpauze. Adem de frisse lucht in, observeer de schoonheid om je heen en voel hoe de stress van je afvalt. Laat je gedachten tot rust komen, terwijl je geniet van het moment. Je zult merken dat je met hernieuwde focus en energie terugkeert naar je taken.

 1. Beoefen meditatie of mindfulness

Meditatie en mindfulness zijn krachtige tools voor bezinning en stressvermindering. Reserveer elke dag een paar minuten om in stilte te zitten en je aandacht naar je ademhaling te brengen. Dit kan echt overal! Observeer je gedachten zonder oordeel en laat ze rustig voorbijgaan. Door regelmatig te mediteren train je je geest om kalmer en meer gefocust te worden.

 1. Bedenk en besef waar je dankbaar voor bent: Gevoelens van dankbaarheid laten je positiever in het leven staan. Je hoeft niet groot te denken. Het kunnen kleine, eenvoudige dingen zijn.
 2. Plan regelmatig Me-Time: Naast korte dagelijkse bezinningsmomenten is het belangrijk om regelmatig langere periodes voor jezelf in te plannen. Reserveer wekelijks een paar uur voor activiteiten die je ontspanning en voldoening geven. Door tijd vrij te maken voor jezelf voorkom je opgebouwde stress en laad je je batterijen weer op.
 3. Oefen met loslaten: Veel stress ontstaat door vast te houden aan dingen waar we geen controle over hebben. Oefen eens met het loslaten van zorgen, verwachtingen en oordelen. Accepteer dat je niet alles kunt beheersen en richt je op wat je wél kunt beïnvloeden. Laat perfectionisme los en omarm het idee dat je best doen goed genoeg is. Door los te laten creëer je meer innerlijke rust en ruimte voor geluk.

 

Vakantie snel vergeten? Tips voor blijvend meer energie en minder stress

Alsof je niet weggeweest bent, je kunt het gevoel al hebben na de eerste werkdag direct na je vakantie. Vaak is het dan ook nóg drukker dan gewoonlijk, omdat er achterstallig werk in te halen valt. Weg rust, weg heerlijke summervibes. Zonde! Wanneer dan ook nog snel de herfst in aantocht is, ben je eigenlijk je energie die je opdeed tijdens je zomervakantie alweer kwijt. Dit komt doordat een paar weken per jaar bezinning gewoonweg niet voldoende is. Om je het hele jaar te wapenen tegen stress en drukte, zul je elke dag een beetje vakantie moeten vieren, zoals de mini-bezinningsmomenten. Is dit jaar niet een mooi moment om daarmee te beginnen?

Dit kun je doen:

 1. Neem regelmatig mini-vakanties in je dagelijks leven of neem regelmatig een dag voor jezelf
 2. Creëer dagelijkse bezinningsmomenten
 3. Zoek de balans tussen inspanning en ontspanning
 4. Leer delegeren en ‘nee’ zeggen
 5. Omring je met positieve mensen
 6. Koester mooie herinneringen

Probeer het maar eens. Je zult direct merken dat je beter bestand bent tegen stress en verminderde energie. Je krijgt meer focus en power om je doelen na te streven, zonder het gevoel te hebben dat je opgejaagd raakt.

Heb je behoefte aan coaching om al de tips in dit blog toe te kunnen passen? Neem dan contact met mij op.

Ik wens je in ieder geval een heerlijke zomervakantie toe!

Laat je een reactie achter in de comments hoe je vakantie was en hoe je mijn adviezen hebt ervaren?

Liefs,

Wilmie Hermans, kwaliteitstherapeut

Jezelf Voorop
Valendries 1E
5831 DV Boxmeer

T: 0683628696
E: info@jezelfvoorop.nl

 

 

Geplaatst op: 29 juni 2024
Share This